‘Beter een heel mens dan een goed mens’ – C. G. Jung

In een begeleidingstraject werken we aan integratie van verschillende delen van je persoonlijkheid. Een integer (heel) mens kent zijn mooie en mindere kanten en kan hiermee dealen, aanwezig blijven. Er is veel vrijheid te vinden in het leren kennen van alle delen van je persoonlijkheid. Voor de een betekent dat: ook eens kritisch mogen zijn en voor de ander juist eens wat speelser en lichter zijn.

In mijn begeleiding is ruimte voor diepgang en existentiële vragen. Wat maakt het leven voor jou zinvol?

Ik werk met verschillende technieken die ik hieronder kort beschrijf. Iedere techniek is waardevol, de winst zit vooral in het samenspel.

NLP

NLP ( voluit: Neuro Linguistisch Programmeren) is een verzameling technieken om een zo optimaal mogelijk leven te leiden. Het is ontwikkeld in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De grondleggers keken vol verwondering naar succesvolle en gelukkige mensen en probeerden te ontleden wat hen zo succesvol maakte. NLP maakt je bewuster van jouw communicatie en denkpatronen. Het heeft eenvoudige (visualisatie) technieken die je in je dagelijks leven toe kunt passen.

Transactionele analyse

Transactionele Analyse (TA) is een persoonlijkheidsleer die werd opgericht door Eric Berne. Het is gericht op autonomie versterken. (maak ik nog af)

Systemisch Werk

Ook bekend onder de naam familieopstellingen. Systemisch werk vindt haar oorsprong in het werk van de psycholoog Nagy. Hij onderkende het belang van het (familie) systeem van de client om tot duurzame veranderingen te komen. Bert Hellinger ontwikkelde een methode waarbij het systeem (werk, land, familie) wordt opgesteld door representanten. Hiermee worden onderbewuste verbanden en patronen inzichtelijk gemaakt en getransformeerd.

Systemisch werk laat zien hoe mensen onbewust en uit liefde veel voor elkaar dragen. Dit heeft de oorsprong in familiebanden en zet zich voort in andere systemen zoals werk of vriendengroep. Wanneer je, wat je ook probeert niet van een bepaald gedrag of probleem af kunt komen dan is het vaak systemisch.

Opstellingen kunnen op diverse manieren worden uitgevoerd, in groepsverband met  representanten of individueel. (zie verder bij Aanbod – opstellingen)

Voice Dialogue

Is een methode die werd opgericht door therapeuten echtpaar Hal en Sidra Stone. In deze eenvoudige maar indrukwekkende werkwijze wordt je bewust van de verschillende ‘persoonlijkheden’ die in je leven. Zoals de perfectionist, de luilak, de opstandige puber etc. Met Voice Dialogue ga je op speelse wijze de dialog met deze persoonlijkheden aan met als doel meer balans te vinden en je dus vrijer te kunnen bewegen in je leven.

Humanistische psychologie

(maak ik nog af)