Over mij

Stories are medicine. They have such power; they do not require that we do, be, act anything – we need only listen.- Clarissa Pinkola Estes 

Wat is mijn verhaal?

Ik houd heel erg van verhalen. Ze inspireren me en geven richting, al vanaf dat ik heel jong ben. Vooral levensverhalen vind ik heel boeiend.

Mijn eigen verhaal begint in Portugal als oudste van een eeneiige tweeling. Als kind van ouders die elkaar ontmoetten in een sekte wilde ik vooral graag vrij zijn. Tegelijk wilde ik alles onder controle houden. Dat was inderdaad geen gemakkelijke combinatie. Net als in de meeste verhalen liep mijn levensverhaal heel anders dan ik plande. Vrijheid bleek iets heel anders te zijn voor mij dan ik voor ogen had. En de sekte bleek meer invloed op me te hebben dan ik me had kunnen voorstellen. Uiteindelijk leidden juist deze thema’s me naar zelfontwikkeling, en naar dit werk dat me steeds weer verwondert.

Als student was ik zo betrokken met anderen dat ik juist daarom besloot niet ‘met mensen’ te gaan werken. Ik stopte met mijn studie aan de Universiteit voor Humanistiek en studeerde regie documentaire aan de filmacademie in Amsterdam, waar ik in 2008 afstudeerde. Ik had mijn eigen videoproductie-bedrijf en produceerde en regisseerde video’s. Hoe heerlijk ik het ook vond om met een kleine crew op pad te gaan om verhalen vast te leggen, ik zat nog niet echt op mijn plek. Het duurde best een tijd voordat ik ging doen waar ik echt blij van word. Net als veel mensen had ik daar een crisis voor nodig, mijn zoontje werd heel ziek geboren en ik raakte overspannen op mijn werk. Mijn persoonlijke ontwikkeling raakte juist in een stroomversnelling, ik begon mijn patronen in te zien en te veranderen. Prachtig vond ik dat. Toen mijn zoontje beter was begon ik aan opleidingen in opstellingen en coaching en sindsdien is dat mijn grote passie.

Met mijn vriend, twee zoons en dochter woon ik in Lekkerkerk en Voorburg in een samengesteld gezin. Ik lees en schrijf graag maar het liefst werk ik met mensen aan hun levensverhaal. Met veel respect en bewondering voor de systemen waar mensen vandaan komen en hoe iedereen op zijn eigen manier antwoord geeft op wat hij of zij aantreft in dat systeem.

Wat is jouw verhaal? In een coachingstraject krijg je inzicht in jouw levensthema’s en de antwoorden die jij steeds weer geeft op de uitdagingen van het leven. 

Opleidingen

2021
Module daderschap en slachtofferschap, Welopstellingen te Amersfoort

2018-2020
Professionele Communicatie, Coach-opleiding met TA, NLP, systemisch werken, 3 jarige Post-HBO registeropleiding, Phoenix Opleidingen te Utrecht 

2017-2018
Basisopleiding Systemisch Werk, Jerphaas Opleidingen te Arnhem 

2004-2008
Regie Documentaire, Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam 

2000-2003
Humanistiek, Universiteit voor Humanistiek te Utrecht

Ik neem deel aan intervisie groepen en al jaren ben ik geregeld bij leerzame opstellingen van verschillende inspirerende opstellers. Veel dank aan Annebiene Pilon, Maria Schilt, Wibe Veenbaas, Henne Arnolt Verschuren, Anne Bijlsma, Evelien Hogeweg, Margriet Wentink, Wietske Janssen Schoonhoven en Stefan Woudenberg.

Erkenning

 

Ervaringen

Joanna heeft de verschillende opstellingen met veel rust en inlevingsvermogen geleid. Ik voelde me veilig. Ze gaf alle ruimte aan het proces. Ik ervoer bijna onmiddellijk de doorwerking – ook in mijn omgeving. Dat vond ik wel heel bijzonder. Ik kan Joanna zeker aanraden om in jouw proces verder te komen.’
Stephanie – koordirigent / muziekdocent

Ik heb bij Joanna een vraag opgesteld en daarin kwam heel duidelijk een situatie naar boven die zich systemisch (nog) niet liet oplossen. Joanna blijft ook op zo’n ‘nog niet volledig oplosbaar moment’ heel trouw aan het proces ‘daar waar het op dat moment is’. Wat is, mag zijn. Ze heeft een zuivere concentratie, werkt integer en liefdevol vanuit een onvoorwaardelijke altruïstische houding. De opstelling heeft me inzicht gegeven in waar ik stond in mijn leven op dat moment. En dat ik mij – ondanks dat er nog dingen op te lossen zijn in het familiesysteem – naar het leven mocht draaien om vanuit liefde en zonder schuldgevoel mijn eigen weg te gaan.
Hanne – editor